T: 010 - 470 26 11 E: info@ergoline-ergonomics.com

Ergonomie 


Ergonomie gaat over het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie komt overal terug in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het tot stand brengen van de Ergoline producten is er rekening houden met het comfort en doeltreffend functioneren van de producten.

Ergoline heeft een assortiment met diverse ergonomische producten zoals monitorarmen, laptoparmen, tabletarmen, monitorverhogers, muizen en toetsenborden.

 

Een ergonomische werkplek begint bij een goede werkhouding en comfort. Een goede zithouding en comfort bereik je door de totale werkplek op elkaar af te stemmen. Dus naast een stoel die het lichaam goed ondersteund en op de gebruiker ingesteld is, spelen ook het scherm, het toetsenbord en de muis een grote rol. We ervaren meer comfort als deze onderdelen juist op elkaar afgestemd zijn.

 

Scherm
Om klachten te kunnen voorkomen of verminderen is het belangrijk om het scherm op de juiste kijkhoogte, kijkafstand en kijkhoek te plaatsen. Met de monitor-, laptop- en tabletarmen van Ergoline zijn deze instellingen te realiseren. Omdat steeds meer beeldschermwerkers werken met meerdere schermen, hebben we armen ontwikkeld waaraan 2 verschillende schermen gemonteerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er een ergonomische werkplek gecreëerd kan worden als er bijvoorbeeld gewerkt wordt met 2 monitoren, een laptop en monitor of een laptop en tablet.

 

Toetsenbord

De plaatsing van het toetsenbord is belangrijk om klachten te voorkomen. Het toetsenbord ligt recht voor en dichtbij het lichaam. We hebben snel de neiging om het toetsenbord ver naar voren te schuiven, maar dit heeft een grote invloed op de algehele houding. Als de armen naar voren gebracht worden om bij het toetsenbord te kunnen, dan bewegen we bijna automatisch ook vanuit de rug naar voren. Deze voorovergebogen houding willen we juist zien te voorkomen. De plaatsing van het toetsenbord kan hier dus aan bijdragen.

Daarnaast gebruiken veel beeldschermwerkers een standaard breed toetsenbord. Dit toetsenbord zorgt ervoor dat de muis ver van het lichaam geplaatst moet worden, omdat het toetsenbord aan de rechterkant een vast nummeriek gedeelte heeft. Door gebruik te maken van een compact toetsenbord, is het mogelijk om de muis dichterbij het lichaam te bedienen. Het naar buiten draaien vanuit de schouder is bij deze situatie niet meer nodig. Dit zal klachten in de nek en/of schouder verminderen. De compacte toetsenborden zijn ook dunner, waardoor er minder druk op de polsen komt tijdens het typen. Het is eigenlijk nog beter om de polsen helemaal niet te laten steunen op de tafel, maar te laten zweven boven het toetsenbord. Bij te veel en langdurige druk kunnen er Carpaal Tunnel Syndroom klachten ontstaan.


Muis

Naast het plaatsen van de muis dichtbij het lichaam, speelt ook de vorm van de muis een grote rol bij een ergonomische werkplek. Bij de standaard muis is de hand naar binnen gedraaid en kan de hand niet ontspannen neergelegd worden. Hierdoor staat er continue veel spanning op de spieren in de vingers, hand en onderarm . Dit kost veel energie en het risico op overbelasting is groot. Een ergonomische muis moet comfort bieden, zodat de muis bediend kan worden met zo min mogelijk spierspanning. Welke maat, vorm of stand van de muis u het meeste comfort biedt is heel persoonlijk. 

De verticale muis uit het assortiment van Ergoline zorg voor meer ontspanning in de onderarmspieren. De muis met hellende vorm zorgt juist voor meer ontspanning in de vingers, pols en schouder.

 

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van het juiste product bij uw situatie of klachten? U kunt altijd contact met ons opnemen, onze adviseurs helpen u graag.